Hoe werkt het?

Voorleeshulp

De as wordt vrijgegeven door het crematorium en u wilt deze laten plaatsen of verstrooien op de Oosterbegraafplaats of begraafplaats Noorthey. Wat moet u daarvoor doen?

Urnenkelder, nis of urnentuin

Plek uitzoeken

U maakt een afspraak om een plekje uit te zoeken. U vult ter plekke een formulier in en vanaf dat moment is de plek voor u gereserveerd. U ontvangt daarvan altijd een schriftelijke bevestiging.

U mag ook zelf op de begraafplaats kijken welk plekje uw voorkeur heeft. Alle plekken zijn genummerd. Noteer voor de zekerheid twee of drie nummers in volgorde van voorkeur. U kunt telefonisch of per e-mail de nummers doorgeven: u hoort dan of de plek vrij is. De plek wordt voor u gereserveerd en het formulier dat u in moet vullen wordt u toegestuurd. Na ontvangst van het ingevulde formulier ontvangt u een schriftelijke bevestiging.

Vergunning aanvragen

Als u gekozen heeft voor een urnenkelder of een plek in de urnentuin moet u voor het plaatsen van een gedenkteken een vergunning aanvragen. Dat gaat meestal via een steenhouwer. U kunt ervoor kiezen om de gedenksteen direct na de reservering te laten maken zodat de asbus en de steen tegelijk geplaatst kunnen worden. Voor het plaatsen/bijzetten maakt u een afspraak.

Bijzetten

Als u de asbus/urn wilt plaatsen maakt u een afspraak. Daar moet altijd een medewerker van de begraafplaats bij aanwezig zijn. U levert dan ook de originele crematieverklaring in ten behoeve van de begraafplaatsadministratie.
De medewerker van de begraafplaats begeleidt u slechts: het staat u vrij om de asbus/urn zelf te plaatsen of de bijzetting te begeleiden met woord of gebaar.

Asverstrooiing

Als u de as wilt verstrooien maakt u een afspraak. Daar moet altijd een medewerker van de begraafplaats bij aanwezig zijn. U levert dan ook de crematieverklaring/gegevens overledene in ten behoeve van de begraafplaatsadministratie.
De medewerker van de begraafplaats begeleidt u slechts: het staat u vrij om de as zelf uit te strooien of de verstrooiing te begeleiden met woord of gebaar.